Knoglestærk gør op med myte om knogleskørhed – Københavns Universitet

IE > Nyheder > Knoglestærk gør op med...

05. december 2016

Knoglestærk gør op med myte om knogleskørhed

Knogleskørhed kan forebygges gennem målrettet træning, og det er ikke kun en sygdom, som ældre kvinder bør informeres om, mener stifterne af det danske startup Knoglestærk, Magnus Bendtsen og Simon Esrup. Hvis man sætter ind langt tidligere end det er tilfældet for de fleste, vil man kunne styrke knoglerne i en sådan grad, at knogleskørhed kan undgås i en alt for tidlig alder.

Foto: Stefan Ravn

Det danske startup Knoglestærk specialiserer sig i forebyggelse af knogleskørhed gennem workshops, holdtræning og ikke mindst gennem de instruktionsvideoer med målrettet knoglestyrkende træning, der er tilgængelige på startuppets hjemmeside.

Inspirationen til at starte Knoglestærk fik Magnus Bendtsen og Simon Esrup under deres studie på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Her var Magnus og Simon en del af forskningsprojektet ”Hårdt og Kort” ledet af lektor Eva Wulff Helge, hvor man undersøgte, hvordan man med træning kan forebygge knogleskørhed hos kvinder omkring overgangsalderen. Resultaterne viste, at træningen havde en positiv effekt på knoglestyrken hos forsøgsdeltagerne.

Magnus Bendtsen

”Når vi er ude med Knoglestærk, oplever vi ofte, at der kun er fokus på kvinder, der allerede har fået konstateret knogleskørhed. Og det er ærgerligt, fordi vi ved, hvor lidt det kræver at forebygge knogleskørhed, hvis man sætter ind i tide,” forklarer Magnus og peger på, at det netop er myten om, at knogleskørhed kun er noget, som ældre kvinder bør bekymre sig om, de gerne vil gøre op med. Simon bakker ham op:

”Opfattelsen er blandt mange, at knogleskørhed er en sygdom, man først skal bekymre sig om som ældre menneske - særligt som kvinde over 60 år, men hvis man skal forebygge, skal man sætte ind langt tidligere. Træningskonceptet er ikke raketvidenskab, men det virker, og vi ønsker at sprede budskabet og drømmer om en fremtid, hvor vi kan være med til at mindske antallet af mennesker, der får knogleskørhed.”

Simon Esrup

Knoglestærks træningsprogrammer har tre fokusområder - at styrke knoglerne, at styrke musklerne og forbedre balanceevnen. Knoglerne styrkes gennem specifikke hoppeøvelser og styrkeøvelser, som sætter gang i knoglernes celleaktivitet. På www.knoglestærk.dk findes både træning til dem, som vil forebygge knogleskørhed, og til dem, som allerede har fået stillet diagnosen. Magnus og Simon slår dog afslutningsvis fast, at: 

”Alle, der ønsker at styrke deres krop, kan få gavn af Knoglestærks særligt tilrettelagte træningsprogrammer.”


5 hurtige facts

  • Vægtbærende fysisk aktivitet (løb, boldspil, ketcherspil) styrker knoglerne gennem stød fra underlaget.
  • Styrketræning er en god og sikker måde at styrke knoglerne på, hvis man allerede lider af knogleskørhed.
  • Knogletræning virker bedst i korte, men intensive træningspas. Det anbefales at træne 2-3 gange ugentligt af 20 minutter.
  • Knogletræning er primært henvendt til forebyggelse, men mennesker, der allerede har knogleskørhed, kan mindske forværringen af sygdommen ved at træne.
  • At tage trapperne i stedet for elevatoren er med til at styrke knoglerne og forebygge knogleskørhed. Lidt træning er bedre end ingen træning.

Ønsker du at vide mere om Knoglestærk eller gøre brug af startuppets videotræningskoncept kan du søge oplysninger på www.knoglestærk.dk eller på Knoglestærks Facebookside.