KU har innovative og nytænkende studerende – Københavns Universitet

IE > Nyheder > KU har innovative og n...

28. januar 2016

KU har innovative og nytænkende studerende

Entreprenørskab

I det forgange år er det gået aldeles godt for 'Innovation og Entreprenørskab' på Københavns Universitet. KU’s studerende har fået blik for at se deres faglighed i lyset af innovation. De udvikler gode forretningsideer, og dem får de konkret rådgivning og sparring til på KU. Det har ført til flere vundne legater i 2015.

Af Natasha Finlov Bagger, kommunikationsmedarbejder, Uddannelsesservice

Yderst til højre på billedet (nummer to og tre fra højre) ses de to fysikstuderende på KU, Hussein og Zakaria, der i efteråret modtog 72.000 kr. for deres strålebeskyttelsesdragt Gamma Safety.

UCPH Innovation HUB fungerer som inkubator for de studerende, som ønsker at starte eget projekt eller virksomhed. Gennem KU’s to HUBs får de studerende tilbudt kontorpladser, netværk af andre entreprenante studerende og ikke mindst fortrolig og gratis rådgivning til deres projekter og forretningsideer.

Danske Øer, Råhandel og online services

Et lille udpluk af de forretningsideer, der fik Proof of Concept-midler i 2015 er fx plantekassen Danske Øer. To landskabsarkitektur-studerende, Lars Hartmann og Steffen Plejdrup, står bag kassen, der kombinerer både siddepladser, et socialt mødested og regnvandshåndtering. Den afhjælper fx regnfulde kældre ved at samle vand fra omkringliggende tage, som derefter står for vanding af planterne.

En anden ide, der retter sig mod den miljøbevidste forbruger, er en app der viser, hvordan man afskaffer farlige kemikalier rigtigt. Biologistuderende Christian Arentz Sørensen står bag ideen med appen, som skal kunne scanne QR-koder eller en RFID-chip på kemikaliebeholdere og give information om, hvordan man afskaffer et givent kemikalie korrekt.

Ideen Råhandel skal gøre det muligt for køkkenchefer at købe friske råvarer fra mikroproducenter uden om grossister til begges fordel. Konceptet, som matematikstuderende Solveig Felbo står bag, er en handelsplads for lokalt producerede kvalitetsråvarer. Den online service muliggør direkte handel mellem små fødevareproducenter og erhvervskøkkener og gør det let at bestille et stort udbud af friske varer.

Vinderhold til Danish Entrepreneurship Award 2015

KU-studerende var også med på alle tre vinderhold, der i 2015 modtog Mikrolegater á 25.000 kr. uddelt til Danish Entrepreneurship Award.

Forretningsideen iHavn, som er udviklet af KU-studerende Christian Elkrog Hansen, vandt et legat med sit produkt, der gør det lettere for sejlere at booke og betale for havnepladser.

På billedet ses Emil Kiilerich Johansen (mørk skjorte) og de øvrige vindere bag konceptet Apptizer, der modtog et Mikrolegat til Danish Entrepreneurship Award. Det er Fonden for Entreprenørskab, der sponsorerer legaterne.

Et andet produkt, Lean Green, fik et legat for ideen med en bæredygtig festivalstol af vandtæt pap. Fra KU er det Simon Alexander Belling fra statskundskab og Kristian Lundager fra kommunikation og it, der er udviklerne af den miljøvenlige ide, som også vandt et såkaldt grønt Mikrolegat. Det grønne Mikrolegat gives til idéer, der fokuserer på effektiv ressourceanvendelse og bæredygtig udvikling.

Konceptet Apptizer med Emil Kiilerich Johansen fra matematik-økonomi fik også et legat for ideen med at skabe kontakt mellem små og mellemstore virksomheder og applikationsprogrammører. Konceptet er en social platform, der tilbyder virksomheder at beskrive en ønsket smartphone- eller tabletapplikation, hvorefter applikationsprogrammører kan byde ind på opgaven.

72.000 kr. til en nytænkt beskyttelsesdragt

Alexander Foss’ Industrifonds legat på 72.000 kr. til særligt nyskabende og forretningsmæssigt stærke produktideer gik i 2015 til de to fysikstuderende på KU, Hussein og Zakaria. Legatet fik de til at fremstille en prototype af deres beskyttelsesdragt, Gamma Safety.

Dragten er speciel, da den beskytter samtlige af kroppens vitale dele gennem en særlig kombination af metaller og materialer. Modsat traditionelle blyforklæder giver dragten en hel anden bevægelsesfrihed og er samtidigt forsynet med nødvendigt måle- og tracking-udstyr. Det gør den anvendelig ved fx strålingsulykker eller på atomkraftværker.

Mulighederne for innovative studerende på KU

Innovation og Entreprenørskab på KU hjælper de studerende med innovation i studieforløbet. Udover UCPH Innovation HUB arrangeres der workshops, events, arrangementer, gå-hjem-møder og undervisningsforløb for alle studerende i samarbejde med innovationskonsulenterne på KU og en række inspirerende samarbejdspartnere fra erhvervslivet.

Der udbydes også ECTS-kurser hvert semester, der har fokus på innovation og entreprenørskab. Du kan læse meget mere om Innovation og Entreprenørskab på KU, eller følge os på Facebook eller Instagram. På Instagram kan du i øvrigt følge med, når en studerende fra UCPH Innovation HUB giver et indblik i hverdagen som studerende med egen virksomhed eller projekt.