Penge til at promovere klima-virksomheder – Københavns Universitet

IE > Nyheder > Penge til at promovere...

04. februar 2016

Penge til at promovere klima-virksomheder

Climate-kic

Har du planer om at opbygge en grøn virksomhed og har en god ide, som kan afbøde klimaforandringerne, så kan du kontakte det europæiske netværk Climate-KIC. Det giver dig gode internationale kontakter og mulighed for økonomisk støtte fra bl.a. EU til markedsføring. Climate-KIC samarbejder i Danmark bl.a. med Københavns Universitet, DTU, Grundfos, Velux, Københavns Kommune, COWI, Novozymes og Rockwool.

Flere gode ideer er allerede blevet omsat til virkelighed i form af nystartede virksomheder. Et af de nye firmaer med en god ide er Rencat, som har udviklet en CO2-neutral brintgenerator. Rencat har fået støtte fra Climate-KIC og fortæller om projektet til DTU-avisen:

Accelerator-program gav luft under vingerne

Klik på billedet for at læse artiklen i DTU-avisen

Firmaet Rencat har udviklet en CO2-neutral brintgenerator og får nu hjælp fra netværket Climate-KIC til markedsføring af sit produkt.

Af Henrik Larsen og Lisa Svane Baltzer Parsberg, DTU-avisen

Præsentér din ide på 10 minutter og vent en uge. Så får du svar på, om du får støtte til at føre dit innovative projekt ud i livet. Sådan lyder tilbuddet fra det EU-støttede netværk Climate-KIC, der med sit såkaldte Accelerator-program støtter innovative skandinaviske projekter.

Den danske virksomhed Rencat er en af de startups, der har nydt godt af støtten fra programmet. Rencat har skabt en CO2-neutral brintgenerator, som kan erstatte forurenende dieselgeneratorer. I første omgang vil Rencat prøve at komme ind på mobilnetværksmarkedet i områder med ringe strømforsyning i eksempelvis Afrika, Asien eller Indien.

”I den indledende fase af Climate-KIC’s Acceleratorprogram fik vi bevilget 20.000 euro. Det gav os blandt andet mulighed for at ansætte en person til at lave en prototype af generatoren, og vi fik hjælp til at finde de første samarbejdspartnere,” fortæller en af virksomhedens stiftere, Debasish Chakraborty, som er ph.d. og Scientific Business Developer på DTU Fysik.

Teknikken bag brintgeneratoren har Rencat udviklet på DTU Fysik, og startuppen har netop fået deres første store kunde i udlandet, GrameenPhone, det største teleselskab i Bangladesh. Planen er nu, at Rencats generatorer skal testes i marken i samarbejde med GrameenPhone.

Rencat er i gang med at finde flere investorer og nye samarbejdspartnere, og får i den forbindelse rådgivning og støtte af Climate-KIC, der blandt andet afholder bootcamps og masterclasses med forskellige temaer, der understøtter startup virksomhedernes proces. Climate-KIC tilbyder også kurser i økonomihåndtering, mulighed for at afprøve ideer og ikke mindst kan virksomhederne få rådgivning af professionelle fagfolk.

Rencats første mål er at nå ud til nogle af de områder i verden, hvor mobiltelefoni er ved at være udbredt, men hvor der ikke er et decideret strømforsyningsnet.

”Mobilmasterne har brug for strøm til at fungere, men når der ikke er et strømnet, bruger man i dag dieselgeneratorer til at forsyne masterne med strøm. Det vil vi gerne lave om på med vores CO2-neutrale generatorer,” fortæller medstifter og CEO, Debasish Chakraborty.

De to øvrige stiftere af Rencat er professor ved DTU Fysik Ib Chorkendorff og ph.d. Morten Godtfred Nielsen.

(Oprindeligt bragt i DTU-avisen)