Vi gjorde det, fordi problemet er vigtigt. Meget vigtigt. – Københavns Universitet

IE > Nyheder > Vi gjorde det

05. december 2016

Vi gjorde det, fordi problemet er vigtigt. Meget vigtigt.

Det hele startede med et problem. I første omgang var problemet, at Panums studenterklub kun kan rumme 400 mand – og at Mark og jeg den eftermiddag var kommet for sent til fredagsbaren. Dømt til at stå i kø og vente et par timer på, at de første folk ville gå hjem, åbnede vi en øl og snakken faldt på et andet problem, som vi begge havde tænkt over: antibiotikaresistens.

Af Troels Boldt Rømer, medicinstuderende på Københavns Universitet og vinder af Global Health Case Challenge 2016.

Foto: Justin Robert Lee

Samtalen var fremprovokeret af mere end bare en kø og to øl. Antibiotikaresistens er en af – hvis ikke den – største udfordring i moderne medicin. Hvis vores arsenal af våben overfor bakterierne slipper op, vil det underminere alt fra moderne kemoterapi over kirurgi til simpel medicinsk behandling af et barns hudafskrabninger.

Et par dage senere skrev Mark til mig. Johan, en anden ven fra medicinstudiet, havde sendt ham et link – KU, WHO og EIT Health havde sendt bud ud efter gode ideer til at løse netop problemet med antibiotikaresistens. Vi slog hovederne sammen, ringede til Kasper på CBS og Jacob fra DTU og mødtes et par uger senere.

24 timer på KU - og en vinderide er skabt

Da vi mødtes anden gang, var det for at blive lukket inde på KU i 24 timer. Opgaven var simpel: Kom med et bud på, hvordan vi kan få læger i den primære sundhedssektor til at diagnosticere og behandle infektioner bedre – og dermed bekæmpe antibiotikaresistens.

Det er en surrealistisk fornemmelse at arbejde 24 timer på en ide, som ikke havde set dagens lys aftenen før – specielt når kritikken, ideerne, perspektiverne, spørgsmålene og fakta flyder frem og tilbage mellem 5 gutter, der knap kender hinanden. Det er endnu mere syret at vinde med sin ide – for et par dage efter at blive sendt til Barcelona og snakke med professorer, direktører og iværksættere, der er interesserede i den.

Men grunden til, at ideen blev skabt, var, at der er et problem. Et vigtigt problem. Et problem, der samlede vores evner indenfor medicin, forretning, computerteknologi og kommunikation for at finde en løsning: En cloud- og A.I.-baseret app, der skal gøre det lettere for læger at diagnosticere patienter med infektioner. Det er ikke en ide, der kan løse det hele, men det er et privilegium at skabe noget, man tror på og blive sendt i armene på folk, som kan se ens ide ført videre.

Nu håber vi, at den en dag kan tages i mål – for problemet, det er der stadig.