19. november 2019

Video: Se hvordan øl-affald bliver til mel og chips

Emil Buhl Krøll har sammen med sin specialevejleder startet en virksomhed, der skal genanvende restprodukterne fra ølproduktion til nye fødevarer, fx mel til bagning, chips og granola.

VIDEO: Se Emil fortæller om, hvordan de laver øl-affald til nye fødevareprodukter. 

”Det hele startede i 2016 med et entreprenørskab-kursus på KU. Vi arbejdede med et case study om potentialet i mask, hvor Karin Beukel var min underviser. Kurset gav mig lyst til at finde ud af mere, så jeg gik i gang med at undersøge, hvordan man kan bruge mask fra forskellige typer af øl i fødevarer.”

Sådan starter Emil Buhl Krøll, kandidat i fødevarerinnovation og sundhed, historien om virksomheden Circular Food Technology. Virksomheden tager det øl-affald, som fabrikkerne ikke kan bruge og laver nye fødevareprodukter. I dag samarbejder de med b. la. Gorm’s om at lave bæredygtige pizzabunde og Aurion om at lave granola. 

Vidste du, KU tilbyder over 90 kurser inden for innovation og entreprenørskab? Se listen her

Emils interesse for mask voksede, og han besluttede derfor at skrive sit speciale om mask med hans gamle underviser Karin Beukel som vejleder. Idéen var dog for god til kun at være et afleveret speciale, så da Emil blev færdig som kandidat på KU startede han virksomheden Circular Food Technology b. la. sammen med Karin Beukel.

Bæredygtig produktionskæde

”Det fascinerende var, at der ikke var nogen, der havde fundet ud af, hvad man kunne bruge mask til i en fødevaresammenhæng, selvom folk havde brudt deres hoveder med det i lang tid – man har jo haft mask ligeså længe, som man har brygget øl,” fortæller Emil Buhl Krøll.

For os som samfund er det jo vigtigt, at vi kan genanvende så mange ressourcer som muligt.

Emil Buhl Krøll, skifter af Circular Food Technology

I dag har mange bryggerier svært med at komme af med deres mask, som derfor ender med at blive smidt ud. 

”For os som samfund er det jo vigtigt, at vi kan anvende og genanvende så mange ressourcer som muligt, både når det gælder fødevarer og energi, hvilket også havde en betydning for min lyst til at gå videre med det,” siger Emil.

Også rektor på KU, Henrik C. Wegener, har fået øjnene op for Circular Food Technologys bæredygtige produktion. I sin tale til årsfesten på KU, brugte rektor Emil og Circular Food Technology som et eksempel på den grønne studenterbølge, der arbejder på at skabe et mere bæredygtigt samfund. Se hele rektors tale fra Årsfesten

En del af UCPH Innovation Hub

Grobunden for virksomheden Circular Food Technology blev lagt i SCIENCE Innovation Hubs, der er en del af UCPH Innovation Hubs. Her kunne Emil Buhl Krøll udvikle på sin virksomhed, mens han stadig studerende:

”Jeg havde stor glæde af at være med i hubben, fordi man bliver udfordret på sin idé, og fordi man møder mange andre entreprenører, der ser tingene fra forskellige vinkler. Fx sad jeg sammen med en programmør, der stillede nogle helt andre spørgsmål, end en fødevarevidenskaber ville gøre.”

Har du en god idé? Bliv en del af UCPH Innovation Hubs

 Af Rebecca Eva Bodnia, kommunikationsmedarbejder