06. januar 2020

Køn og magt i techbranchen

Digi-Talks inviterede i november til en snak om, hvordan vi får flere kvinder ind i den mandsdominerede techbranche. Arrangementet var støttet af I&E Studenterpuljen.

Af Nadia Schouw , Digi-Talks

Hvordan skaber vi en mere inkluderende tech-industri? Det var hovedspørgsmålet for studenterforeningen Digi-Talks event ”The Future of IT – How to Create an Inclusive Industry”, der blev afholdt i november på IT-Universitetet. Tre talere var inviteret for at give deres bud på en mere inkluderende tech-industri.

Den første til at svare på spørgsmålet var Martin Zachariasen, rektor på ITU. Han påpegede problemet i, vi stadig bliver præsenteret for mange kulturelle stereotyper inden for IT, hvilket kan være med til at afholde kvinder i at søge i den retning. Han lagde også vægt på vigtigheden af, at dem som laver teknologiske løsninger, også afspejler brugerne. Det er især i den yngre generation, der bør sættes ind, da børn har kognitive skemaer af programmører som værende mænd.

Hvor mangfoldig er din arbejdsgiver?

Næste taler var Helene Aagaard, medskifter af GoGetty, et værktøj, der kan tjekke, hvor mangfoldig og inkluderende din arbejdsgiver er. Hun snakkede om de strukturelle forskelle i mænd og kvinders arbejdsliv med barsel om eksempel. Kvinder tager typisk den længste barsel som resulterer i, at de mister forfremmelsesmuligheder, når de er væk fra deres arbejdsplads. Her kritiserede hun også de tilbud, der er til kvinder, men ikke mænd, fx ledelsestræning. Det giver indtrykket af, at de skal have mere træning for at opnå de samme færdigheder.

Hun påpegede også, at diversitet er vigtig for en arbejdsplads, hvis man vil tiltrække alsidig arbejdskraft, fordi fremtidige medarbejder skal kunne spejle sig i virksomheden. Men diversitet skal ikke tvinges ind, men gøres plads til, når det giver mening, understregede Helene Aagaard.

Et dårligt eksempel herpå er, når teams blive sat sammen med det eneste hensyn, at de skal repræsentere diversitet. Når et team har mange meget forskellige baggrunde, skal de bruge mere tid på at kommunikere, og det sænker produktiviteten. Derved ville et team, hvor der er flere ligheder mellem medlemmerne, fungere bedre.

Kvinder har sværere ved at fejle

Marie Valentin Beck, skifter af Bureau M og rådgiver inden for stratgisk kommunikation af diversitetet, var sidste taler på dagen. Hun præsenterede en mere filosofisk tilgang til problemet ved at bruge Simone de Beauviors ‘men as human beings, women as female’, der siger, at billedet af mennesket altid tager udgangspunkt i, at der er tale om en mand. Marie mente, at kvindelige medarbejdere har sværere ved at fejle, da de ikke fejler som person, men for hele deres køn. Derved bliver de i større grad mødt med kønsstereotyper.

Flere talks om digitalisering i 2020

Eventet var ét ud af syv events om digitalisering som studenterforeningen Digi-Talks afholdte i efteråret 2019. Alle events tog udgangspunkt i at inspirere og præsentere de studerende for vigtigheden af viden og forståelse inden for digitalisering og dens betydning for deres felt.  Idéen er også at skabe kontakt mellem studerende ved forskellige universiteter og derudover bygge en bro mellem universiteterne og erhvervslivet igennem præsentationen af potentielle karriereveje.

Digi-talks er blandt andet støttet af I&E Studenterpuljen, der uddeler midler til aktiviteter, som har fokus på, hvordan studerende ved at bruge deres faglighed i praksis kan engagere sig i det omkringliggende samfund.

Vil du med næste gang?

Digi-Talks er en studenterforening, der gennem talks, workshops og podcats sætter fokus på digitalisering. Hold dig opdateret på kommende events ved at følge Digi-Talks på facebook