29. juli 2021

Studerende formidler grøn KU-forskning til unge

nyhed

Det er juni måned og mens den ene hedebølge efter den anden rammer Danmark, sidder de to studerende Jakob Fritzbøger Christensen og Hjalte Drejer Jørgensen på et skib midt imellem Grønland og Island. De er på forskningstogt med det nye store tværnationale center Research Centre on Ocean, Climate and Society ledet af professor Katherine Richardson fra Københavns Universitet.

Mens to håndfulde biologer og sømænd stimler sammen på dækket og med skibets fulde kraft trækker endnu en sedimentkerne op fra undergrunden, bevæger de to studerende sig rundt med kameraer og mikrofoner – de er i gang med optagelser til helt nyt undervisningsmateriale om bæredygtig udvikling til brug i folkeskolen og gymnasiet.

nyhed2

”Vi har kastet os over at udvikle det her gratis undervisningsmateriale, 100POTENTIALER, fordi vi nu i mange år har arbejdet sammen med lærere og elever, der savner viden om bæredygtig udvikling, som ikke efterlader én opgivende, trist og bange” fortæller Jakob Fritzbøger Christensen. Sammen med studerende fra Københavns Universitet, Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet er han medstifter af GRØN – Fonden for Bæredygtig Udvikling, der udvikler undervisningsmaterialerne.

I udviklingen af det nye undervisningsmateriale udnytter de studerende i GRØN deres kompetencer fra henholdsvis statskundskab, geografi, biologi, engelsk og historie på Københavns Universitet, men de samarbejder også med specifikke forskere på universitetet for at sikre at materialet bygger på den nyeste viden.

nyhd3

”Her på skibet handler alting jo om phytoplankton. Hypotesen forskerne arbejder ud fra er, at størrelsen på forskellige typer af phytoplankton i havet har en kæmpe betydning for, hvor meget kulstof der bliver ført ned på havbunden og dermed ultimativt bliver trukket ud af vores atmosfære. Det er jo banebrydende viden, da man plejer bare at se på havets fysiske egenskaber, når det gælder kulstof-kredsløbet. Den viden må vi sørge for kommer længere end bare de akademiske tidsskrifter!” fortsætter Jakob.

Hvis du vil vide mere om togtet og den nye forskning kan du lytte til podcasten Klimakrøller og afsnittet ”ISLAND-SPECIAL: Phytoplanktonet”. Find det her.