14. august 2019

KU-studerende vil producere engangsservice af øl-affald

Engangsservice af plastik er snart fortid. Men måske har KU-studerende Line Køppen et alternativ. Hun er i gang med at udvikle bio-engangsservice af øl-affald, der kan indgå i naturens kredsløb, hvis det skulle blive smidt på jorden under fx en festival.

Line Køppen er i gang med at udvikle et nyt, innovativt produkt fra ølaffald ved siden af sine kandidatstudier i Integrated Food Studies. Foto: Lene Hundborg Koss

Historien starter, da Line Køppen har brygget øl hjemme i privaten og ikke rigtig ved, hvad hun skal gøre med det affaldsprodukt, man ender op med, som hedder mask.

”Jeg bor ikke så langt fra bondegården i Urbanplanen, hvor jeg forsøgte at give masken til dyrene, som det bliver foreslået på forskellige brygsider. Jeg forsøgte mig med nogle geder og køer, men de var ikke superinteresserede i det. Gederne ville slet ikke spise det,” fortæller Line Køppen.

Affald kan smides i naturen

Hun kom i tanke om, at mange festivaler har problemer med gæster, der kaster deres engangsservice på jorden, hvorefter arrangørerne ofte står tilbage med en masse svært nedbrydeligt og miljøskadeligt affald, som skal skaffes af vejen.

Så i dag er hun igang med at udvikle, hvordan man kan bruge affaldet fra ølproduktionen til noget fornuftigt - nemlig at lave engangsservice, der er hurtigt nedbrydeligt og kan indgå i naturens kredsløb uden at gøre skade på miljøet.

"Jeg forventer, at servicet går i opløsning og vil fungere som gødning, hvis det bliver smidt i naturen. Det består sådan set mest af korn som havre og byg,” siger Line Køppen.

På billedet ses forskellige udgaver af de materialer, Line Køppen er kommet frem til ud fra masken, og som skal bruges til et bionedbrydeligt engangsservice.
Foto: Lene Hundborg Koss

Hjælp fra UCPH Innovation Hub

For at komme videre med projektet henvendte hun sig til Science Innovation Hub, der er en del af UCPH Innovation Hub. De tre hubs hjælper studerende på Københavns Universitet med at omsætte ideer til bæredygtige forretningsprojekter.

”Jeg manglede nogle sparringspartnere, der kunne give mig værktøjer og kompetencer til en virksomhedsopstart, og det kunne de hjælpe med i hubben. De kan give råd i forhold til, hvad næste skridt i processen skal være, og de syntes, ideen var fin i forhold til at kunne indgå i en cirkulær økonomi,” siger Line Køppen.

Jeg har ikke prøvet at spise af servicet endnu, men jeg har dog prøvet at kaste lidt rundt med det for at teste, hvor meget det kan holde til.

Hun oprenser masken og tørrer den i forskellige forsøg og er foreløbig nået frem til et materiale, der kan tåle lidt af hvert.

”Det er jo stadig midt i processen, og jeg har ikke prøvet at spise af servicet endnu. Jeg har dog prøvet at kaste lidt rundt med det for at teste, hvor meget det kan holde til, og umiddelbart tænker jeg over, hvordan jeg kan coate det med noget biologisk nedbrydeligt materiale, så det kan tåle fugten fra maden,” siger Line Køppen, der har ret meget at se til med både studier og forretningsidé.

”Jeg har ikke så meget tid at tage af, da jeg jo også skal studere, men hubben tilbyder faktisk, at man kan tage et projektorienterede forløb til 15 ECTS, hvor man er i praktik i sin egen virksomhed. Projektet kan også indgå som en del af studiet i stedet for et valgfag, så der er da nogle gode muligheder for at kombinere indsatsen,” siger Line Køppen, der har planer om at tage et projektorienteret forløb i sin forretningsidé på næste semester.

Leder efter nye samarbejdspartnere

Line Køppens største erfaring med iværksætteri er foreløbig, at det er godt at være flere.

”Lige nu leder jeg efter andre, der kan deltage i projektet. Der er meget, jeg ikke selv har forstand på, fx kemien i det, der sker, og jeg kunne forestille mig at arbejde sammen med nogen, der læser fødevarevidenskab. Nogen der ved nogle andre ting end jeg selv. Jeg har jo ikke brug for to ekstra mig, men der er en hel verden af viden, som andre har adgang til, og som kan komme projektet til gavn,” siger Line Køppen.

Har du også en god idé?
Hvis du er studerende med en ide eller en startup, så tilbyder UCPH Innovation Hubs både sparring, netværk og kontorplads. Læs mere her.