04. april 2019

Praktik i en startup medfører nye løsninger i sundhedsvæsenet

Nour Al-Tamimi og Kevser Sert læser Medicin og Teknologi på KU. De to studerende, der kommer i SUND Hub, er de første fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, som deltager i projekt StartUp i praksis. Her tager de et ECTS-givende praktikforløb, hvor de hjælper iværksættervirksomheden Injurymap.

På Københavns Universitet har du mulighed for at tage i projektorienteret forløb i en startup – enten din egen eller andres startup. Som en del af forløbet StartUp i Prasis, tilbyder UCPH Innovation Hubs workshops om innovation og entreprenørskab, der skal gøre studerende bedre til innovation og iværksætteri.

Nour Al-Tamimi og Kevser Sert skal i løbet af de næste tre måneder undersøge, hvordan det kan blive mere attraktivt for praktiserende læger at bruge genoptræningsappen Injurymap til at forbedre behandlingstilbuddet.

Nour Al Tamini og Kevser Sert fra SUND
Nour og Kevser (2. og 3. fra venstre) sammen med repræsentanter fra KU SUND og Injurymap.

Praktiserende læger er skeptiske overfor apps

Målet bag appen Injurymap er at hjælpe praktiserende læger med at styrke patienters eget-ansvar for behandlingen af muskel- og ledsmerter – og derved frigøre mere tid til andre patienter.

Smerter i muskler og led er den hyppigste årsag til konsultationer hos praktiserende læger, og Nour og Kevser skal finde en måde at gøre det attraktivt for dem at prøve appen, hvilket ikke er helt let.

- Selvhjælpsapps er en ny type af medicinsk udstyr, som læger ikke har erfaringer med at bruge. Det skaber en naturlig skepsis. Det er ærgerligt, for mange patienter ønsker faktisk at klare sig selv. Vi kan se på den feedback, vi får fra læger og patienter, at appen fungerer rigtig effektivt som lægens forlængede arm, siger Ulrik Borch, manden bag Injurymap.

Det er Nour og Kevsers opgave at finde ud af, hvordan lægernes skepsis fjernes, så flere kan komme til at bruge appen i praksis.

- Vi har gennemført kvalitative interviews med læger i almen praksis, hvilket har givet os en dybere forståelse for deres arbejdsprincipper under diagnosticering og behandling af patienter med muskuloskeletale lidelser. Forhåbentlig kan vi udarbejde nogle ideer til en løsning af problemet ud fra den dataindsamling, forklarer Nour.

Studerende kommer med nytænkning

Målet med StartUp i Praksis er, at praktikforløb hos iværksættervirksomheder kombineret med workshops på universitet, skal give de studerende praktisk erfaring samtidig med at de yder et bidrag til virksomhedernes innovation.

- Man udvikler sig både personligt og fagligt på kort tid. Vi har fået rig mulighed for at bruge vores kompetencer og arbejde med at gå fra idé til løsning. Nu er vi spændte på at se, om de tiltag, vi kommer med, kan implementeres i virksomheden, siger Kevser.

KU’s projektansvarlige for StartUp i praksis Anna Vestergård Jacobsen tilføjer:

- Studerende kommer med nye vinkler og kreative løsninger. Det er oplagt, at vi giver dem mulighed for at bruge deres kreativitet og få praktisk erfaring med innovation hos iværksættervirksomheder. Det får både de studerende og virksomhederne stor gavn af.

KU vil med støtte fra EU’s Regionalfond og Socialfond facilitere en lang række lignende praktikforløb via projekt StartUp i Praksis, som er et nationalt samarbejde mellem Fonden for entreprenørskab, KU, CBS, AU og AAU.

Vil du vide mere

Du har også mulighed for at komme i StartUp i Praksis. Skriv til Anna Vestergård Jacobsen for at høre mere.