21. oktober 2019

Womanpower på KU: ”Vi kvinder skal lære at tro på os selv!”

To nye KU-organisationer vil hjælpe kvindelige studerende med at sparke døren ind til erhvervs- og iværksætterlivet. Unge kvinder skal turde tage flere karrierechancer.

”Jeg kan give dig et eksempel fra mit studie, der kan indikere, at de kvindelige studerende holder sig tilbage i forhold til de mandlige,” svarer Nicoline Marie Jensen hurtigt, da hun bliver spurgt om, hvorfor der er behov for en organisation, der skal hjælpe unge kvinder ind i erhvervslivet:

”På psykologistudiet er vi omtrent 80% kvindelige studerende, men alligevel er ca. halvdelen af vores instruktorer mandlige studerende. Jeg undrer mig over, om det er fordi, vi kvinder ikke tør tage chancen? Er vi bange for ikke at slå til? Det kan i hvert fald være en indikation på, at der er en forskel på de kvindelige og mandelige studerendes opfattelser af egne kompetencer,” påpeger hun.

De fem kvindelige studerende bag Women In Business CPH - Mejse Hasle Nielsen, Mia Nyborg Jørgensen, Josefine Bjørnholm, Nicoline Marie Jensen og Emma Bøgelund Bisgaard.

Kvinder skal lære at tro på sig selv

Nicoline Marie Jensen og Mejse Hasle Nielsen er, sammen med tre andre studerende, kvinderne bag Women In Business CPH. En organisation der skal hjælpe kvindelige studerende og nyuddannede med at blive bedre klædt på til erhvervslivet. Både i deres eget liv, på studiet og i deres studiejobs i konsulentvirksomheder kunne de fem kvinder nemlig se, at der var en stor forskel på unge mænd og kvinders faglige selvtillid.

Vores mål er at styrke kvinders tro på egen karrierevej

Mejse, Women In Business CPH

”Vi kender selv det med, at man som kvinde undskylder for sig selv. Så med Women In Business CPH ønsker vi at give kvinder en tro på egne evner og turde fortælle højt om dem. Vores mål at styrke kvinders tro på deres karrierevej,” forklarer Mejse.

Kun 27% kvinder i iværksætterbranchen

Kvinderne bag Women In Business CPH er ikke de eneste, der har lagt mærke til problemet. Det viser sig også, at samme tendens med mangel på kvinder også gør sig gældende i startup-verdenen. I Danmark er kun 27 % af nystartede virksomheder startet og styret af kvinder. Det var en af grundene til, at Amalie Nielsen sammen med tre andre kvindelige studerende startede studenterorganisationen Female Start Up Association.

”Vores mission er at opfordre flere kvinder til at søge iværksætterlivet. Vi vil skabe et miljø, hvor kvindelige studerende med startup-drømme kan vidensdele, kompetenceudvikle og skabe gensidig empowerment,” fortæller hun.

To af kvinderne bag Female Start Up Association, Amalie Nielsen og Sissel Stork.

Hvorfor tør kvinder ikke tage springet?

De fire kvinder fra Female Start Up Association mødte hinanden i UCPH Innovation Hub, hvor de havde hver deres startup. De manglede selv et netværk, hvor de kunne dele erfaringer med andre i samme situationen, og startede derfor en foreningen for kvindelige studenteriværksættere.

Female Start Up Association

Female Start Up Association er en studenterorganisation på KU, der har til formål at skabe et miljø, der kan inspirere og støtte flere kvinder til at søge iværksætterlivet.

Organisationen startede i foråret 2019 og bag FSUA er Lin Jordal, Rikke Jespersen, Sissel Stork og Amalie Nielsen

Derfra gik de i gang med at undersøge, hvorfor der var så få kvindelige iværksættere. Flere kvinder nævnte selv perfektionisme, skal-vide-alt-mentalitet og manglende selvtillid og risikovillighed som nogle af udfordringerne ved at være kvindelig iværksætter.

”Selvom der er gode idéer og potentialer for startups, så kunne vi høre, at kvinderne ikke troede på egne evner. Denne diskurs vil vi ikke støtte op om, for der er ingen tvivl om, at kvinder kan blive succesrige iværksættere - hvorfor skulle de ikke kunne det?” spørger Rikke Jespersen, en af de fire kvinder bag FSUA.

Der er ingen tvivl om, at kvinder kan blive succesrige iværksættere - hvorfor skulle de ikke kunne det?”

Rikke Jespersen, Female Start Up Association

Den tendens kender Mejse Hasle Nielsen og Nicoline Marie Jensen fra Women In Business CPH også: ”Vi oplever, at de kvindelige studerende føler, at de ikke er klædt godt nok på til erhvervslivet. Der er en tendens til, at mænd i højere grad end kvinder bare kaster sig ud i det. Hvorfor er det sådan? Og hvordan støtter vi kvinder til også at turde tage chance og tro på sig selv? ” fortæller Mejse.

Udsolgte arrangementer med stærke kvinder

For at styrke unge kvinders tro på sig selv afholder Women In Business CPH arrangementer, der har fokus på inspiration, oplysning og kompetenceudvikling inden for erhvervslivet - gerne med en stærk kvinde i front:

Women in Business CPH

Women In Business CPH startede i efteråret 2018. Deres formål er at sætte fokus på ligestilling og kvinders mulighed i erhvervslivet samt at hjælpe kvinder med at fremhæve og styrke deres kompetencer i erhvervslivet.

Bag foreningen er Nicoline Marie Jensen, Mejse Hasle Nielsen, Emma Bøgelund Bisgaard, Mia Nyborg Jørgensen og Josefine Bjørnholm, alle studerende på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. 

”Vi ser en bølge af stærke kvinder, der gør en forskel i erhvervslivet og dem, er vi meget inspireret af. Vi har bl.a. afholdt et udsolgt arrangement i september om kvinder i politik, hvor Magrethe Vestager kom ud og fortalte om sin karriere som kvindelig politiker,” fortæller Mejse.

Derudover har de også afholdt et arrangement om rekruttering af kvinder i toppen af dansk erhvervsliv med Inge Berneke, top headhunter og forfatter bag bogen "Kvinde, Kend din Karriere”. Begge arrangementer var støttet af I&E Studenterpuljen, fortæller Nicoline:

”Vi har ikke kunne holde vores events uden den støtte, vi har fået fra I&E Studenterpulje. Det er en stor hjælpende hånd i den rigtige retning og gør, at vi kan tænke større og nå ud til flere.”

Til efteråret afholder Women in Business CPH flere arrangementer bl.a. med fokus på work-life balance og et kompetenceudviklingskursus i facilitering.

Råd til andre: Følg jeres drømme

I dag er Nicoline og Mejse glade for, at de sidste år turde taget springet og starte en organisation op fra bunden. Det har krævet meget arbejde og stort engagement at starte Women in Business CPH. Så deres råd til andre, der drømmer om at starte deres eget, er at gå sammen med andre, der har samme drømme og ønsker - på den måde kan man sparre og trække på hinandens forskellige kompetencer.Og så er det ellers bare at springe ud i det, afslutter Nicoline:

”Kvinder, I har kompetencerne, I skal bare turde følge jeres drømme! Også når det gælder iværksætteri og at starte sin egen virksomhed. Der er medvind derude for kvindelige iværksættere lige nu, så ’Go for it’!”

Af Rebecca Eva Bodnia, kommunikationsmedarbejder